Nu har den blivit verklighet!

Sugar Hill Sweden har en ny hemsida. I framtiden hittar du oss på www.sugarhillsweden.se. Där kommer vi också att samla bloggtexter, New York-tips och mycket annat. Kontakta oss på sugarhillsweden@gmail.com

söndag 4 maj 2014

”Take the A Train to Sugar Hill”

Det är tidig lördagskväll i New York. Vi har varit runt på stan sedan lunch, sett en rolig utställning på MoMa, tjuvlyssnat på bordsgrannar under brunchen på Harlem Tavern, gått i härlig försommarsol och sedan fått rusa in i portar och under tak när det plötsligt börjat regna. Nu äter vi en enkel, men god middag på Maritime Hotel nere i the Meatpacking district.
Härifrån 14e gatan till vårt hus är det svindlande dryga 130 kvarter, och visst låter det avlägset. För det är ju precis så många tänker, att Sugar Hill och Harlem ligger väldigt långt borta från allt i New York, nästan som på en annan planet.
Men så långt är det faktiskt inte. Att ta sig fram i New York kan gå väldigt fort, åtminstone om man väljer att färdas med tunnelbanan, för det var så de bohemer, aktivister och konstnärer gjorde som på 20- och början av 30-talet delade sin tid mellan Harlem och Greenwich Village, de då två mest dynamiska delarna i jättestaden New York.
Nu fylls perrongen upp med allt mer människor. Stämningen är trevlig och lite uppsluppen, ingenting av den aggressivitet som man så ofta känner i Stockholms tunnelbana. Många är turister, kanske har de gått the High Line, andra är på väg mot uptown för att träffa folk, eller kanske på väg hem.
Så rullar The A-train in. Det är trångt, men inte obehagligt. Vi lämnar 14e gatan, stannar vid tre stationer, åker förbi två och sedan tar tåget sats – och kör förbi 70 kvarter utan att stanna.
I ”Take the A-train to Sugar Hill” från 1941 sjunger Ella Fitzgerald:
You must take the "A" train
To go to Sugar Hill way up in Harlem
If you miss the "A" train
You'll find you've missed the quickest way to Harlem

Hurry, get on board, it's coming
Listen to those rails a-thrumming
All aboard, get on that "A" train
Soon you will be on Sugar Hill in Harlem

You must, you must take that "A" train
To go to Sugar Hill way up in Harlem
If you miss the "A" Train
You'll find you've missed the quickest way to get to Harlem

Oh hurry, well, get on board, it's coming
Can't you hear those rails a-thrumming?
All aboard that "A" train
Soon you'll be on Sugar Hill in Harlem
19 minuter senare stiger vi av på 145e gatan och går upp mot St Nicholas.


Ella Fizgerald hade rätt, Sugar Hill är inte särskilt långt borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar