Nu har den blivit verklighet!

Sugar Hill Sweden har en ny hemsida. I framtiden hittar du oss på www.sugarhillsweden.se. Där kommer vi också att samla bloggtexter, New York-tips och mycket annat. Kontakta oss på sugarhillsweden@gmail.com

fredag 27 juni 2014

Böcker, musik och konsten att sätta sin egen prägel

Få saker gör ett hus lika trivsamt som böcker. Under våren har vi därför steg för steg plockat över den New York-litteratur vi haft hemma i Sverige, men också köpt en hel del ny litteratur, framför allt om Harlem. Lars Ulvenstams "Harlem Harlem" från tidigt 70-tal ger en stark tillbakablick till ett Harlem som inte längre finns (som tur är!) och är definitivt läsvärd. Hans filmmaterial utgör också en viktig del i filmen "Black Power Mixtapes" som kom för några år sedan. Musikern Gil Scott-Heron (av många ses han som mannen som skapade rappen) avled tragiskt nog alldeles för tidigt för bara några år sedan. Han bodde några kvarter från vårt hus och är en av dem som satt sin prägel på Sugar Hill (Ella Fitzgerald är en annan). Vi har också hittat en del nya och gamla fotoböcker om Harlem som kan ge inspiration för upptäcktsfärder i grannskapet.

På loppis och antikaffärer har vi letat och hittat fina gamla lampor, kartor och en del roliga möbler. Skivspelaren är ny, men underbar i sin retrokänsla. På den spelar vi gärna några av de många soul-skivor som husets förra ägare lämnade kvar till oss. Vi fortsätter förstås att leta så att vi bit för bit kan sätta en personlig prägel på huset där vi kombinerar det historiska Harlem med nya och oväntade detaljer.


Än så länge finns det inte så många secondhand-affäer med kul prylar i våra kvarter, men sån finns på Amsterdam Avenue och där brukar vi titta in när vi går förbi. Fotografiet med en ung Muhammed Ali (eller Cassius Clay) som han hette då) och en nästan lika ung Malcolm X hittade vi där.


Kartor hjälper inte bara till att hitta dit man ska, utan ger också en stark tidsmarkering. På de flesta Manhattankartor "försvinner" uptown (från 135e gatan ungefär) helt, eller hamnar som en liten ruta på baksidan. Men efter en hel del letande har vi hittat flera vackra, gamla kartor. Bl a stadsplanen över våra egna kvarter och en 60-talskarta med Harlems alla sevärdheter. Nu sitter de uppsatta på våra väggar. Det är bara att kolla och låta sig inspireras!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar